Co nejíst při bělení zubů?
lis, 7 2023Omezit konzumaci vysoce pigmentovaných potravin
Je-li vaše pravidelná denní rutina zahrnuje pití kávy nebo čaje, mohlo by být trochu výzvou se jim vyhnout, ale při bělení zubů je to určitě stojí za to. Kávu a čaj můžu označit za velké nepřátele bílých zubů, neboť působí jejich nažloutnutí. Důvodem je vysoký obsah tříslovin, které dokážou proniknout do zubní skloviny a mohou způsobit nežádoucí zbarvení. Blízkým příbuzným v této neblahé rodině potravin je také červené víno. Ačkoli může být dobrým pomocníkem při relaxaci po dlouhém dni, obsahuje silné pigmenty, které se nalepí na zubní sklovinu. Při bělení zubů své oblíbené Cabernet nebo Merlot ideálně na chvíli vyměňte za sklenku bílého vína nebo ještě lépe za vodu.
A jak to je s ovocem a zeleninou? Představte si, že jím i ty můžou být užitečné pro naše zdraví, ale některé z nich mohou mít negativní vliv na barvu našich zubů. V tomto případě si dejte pozor hlavně na borůvky, maliny a granátová jablka, které jsou známé svými silnými pigmenty. Představuji vám ale i recept na šťastnější zuby - vysoce pigmentované potraviny nahraďte těmi, které napomáhají k přirozenému bělení zubů, jako je jablko nebo celer.
Udržovat hydrataci
Myslím, že nikoho nepřekvapím konstatováním, že voda je základním stavebním kamenem života. Působí jako univerzální všeumírající čistič a je klíčovou součástí našeho zdraví. A jak je to s vodou a zuby? Voda je v tomto případě dost podceněný hrdina. Kromě toho, že pomáhá udržovat naše tělo hydratované, působí také jako přirozený „oplachovač“ zubů. Platí totiž jednoduché pravidlo - cokoliv může způsobit skvrny na bílém tričku, může způsobit také skvrny na zubech. Proto po každém pokrmu nebo nápoji, který by mohl zanechat skvrny, si dopřejte sklenici vody. Máte tím možnost opláchnout zuby a minimalizovat tak riziko skvrn.
A mám pro vás ještě jeden tip. Jak časem zjistíte, proces bělení zubů může trochu vysoušet ústa, takže je dobré zvýšit příjem vody. Je to takový můj malý trik, který umocní výsledky a ještě k tomu přiťuknu na své zdraví.
Uniknout nástrahám kyselin
Já jako matka, miluji svou rodinu a chci pro ni to nejlepší. A stejně tak je to i se zuby, které po bělení považuji za svou další „děti“. Po procesu bělení jsou naše zuby citlivější a tak je ještě důležitější jim poskytnout náležitou péči a ochranu. Kromě barviv bychom se měli vyhnout také vysokým koncentracím kyselin. A kde je hledat? Citrony, pomeranče, limetky a další citrusové plody jsou bohaté na citrónovou kyselinu, která může erodovat zubní sklovinu a odhalit zuby skvrnám. Abych byla upřímná, já jsem se rozhodla těchto plodů zatím vyloučit úplně. Prostě miluji své bělené zuby natolik, že jim nechci vystavit takovému riziku.
Mimochodem, sodovka a některé druhy sportovních nápojů také obsahují kyseliny, které mohou poškodit zubní sklovinu. Pokud tedy dojde k pití některého z těchto nápojů, doporučuji ho vypít brčkem. Naše zuby tak budou méně vystaveny škodlivému účinku kyselin.
Dobré stravovací návyky: Nejlepší přítel bělících zubů
Nemůžu dostatečně zdůraznit, jak je důležité dbát na zdravé stravování a pitný režim, pokud chceme mít a udržovat bělící zuby. Toto je zásada, kterou jsem si vzala k srdci a kterou se snažím předávat i svým blízkým. Právě vaše stravovací návyky vzájemně souvisí s vaší zubní hygienou.
Měla jsem kdysi přítelkyni, která měla opravdu sněhově bílé zuby. Když jsem se jí zeptala na její tajemství, prozradila mi svůj recept na úspěch. "Eliška, jednoduše se držím dál od potravin a nápojů, které by mohly zanechat skvrny na mých zubech a vždy si opláchnu ústa po jídle nebo pití". Ten pocit, když zjistíte, že jste byli vlastně celou dobu na správné cestě.... Nepředstavitelné!
Doufám, že tyto rady, které jsem s vámi sdílela, pomohou i vám na cestě za krásným úsměvem. A pamatujte, že stejně jako já, i vy musíte milovat své zuby. Bělení zubů je fantastický způsob, jak dosáhnout vysněného bílého úsměvu, ale jako všechno i to vyžaduje náležitou péči a pozornost. Svůj nově nabytý bílý úsměv chápejte jako dárek, který si zaslouží být chráněn a zachován. Tedy alespoň dokud nebude čas na další dávku bělení.